Pardubická Explosia opět na jedné miliardě

Rok plný pandemických opatření, omezení a uskromňování se, ale také obchodních úspěchů, takový byl rok 2021 z pohledu Explosie. Pro pardubického výrobce výbušnin to byl totiž z ekonomického hlediska rok nadmíru vydařený. V obratu opět atakovala hranici jedné miliardy korun, přičemž dosáhla jednoho z nejvyšších zisků ve své novodobé historii, a to na úrovni 85 milionů korun před zdaněním.

Pravidelné testování zaměstnanců a jejich zásobení ochrannými pomůckami kladly na společnost nároky jak finanční, tak i logistické, práce na home office u těch, u kterých to bylo možné, zase přinášela nové zkušenosti ve vnitropodnikové komunikaci, nemoci a nařízené karantény zaměstnanců, to vše byly záležitosti, se kterými se musela společnost potýkat. I díky přístupu zaměstnanců, kteří svou poctivou prací pomáhají Explosii posouvat se dál, se dařilo toto složité období úspěšně zvládat. Na konci roku se tak Explosia mohla pochlubit obratem 958 milionů korun a ziskem 85,3 milionů před zdaněním. Tato hodnota se ještě může měnit na základě auditů, ale případné úpravy by neměly být zásadní. „Jsme rádi, že do roku plného dvojek jsme opět vstoupili na pozici české jedničky ve výrobě výbušnin,“ říká předseda představenstva Radomír Krejča. I díky takovému výsledku mohla společnost jako výraz díků ke konci roku opět svým zaměstnancům vyplatit roční odměny na úrovni celé jedné mzdy, což je výrazně více, než bývalo dříve zvykem.

Pohled do roku 2022 už ovšem tolik optimismu nepřináší. „Co považujeme za zásadní, je situace na trhu surovin a energií, jejichž ceny rapidně vzrostly. Navíc surovin je nedostatek, takže při jednáních s dodavateli často narážíme na množstevní limity“, vysvětluje Radomír Krejča. A tak se chce firma ještě více zaměřit na úspory, ať už pečlivější kontrolou hospodaření s energiemi, nebo například hledáním levnějších alternativních surovin. Cílem je opět dosáhnout obratu na úrovni jedné miliardy korun. I v letošním roce plánuje Explosia investovat do oprav a modernizace společnosti, a to znovu ve výši přes 100 milionů korun. „Věříme, že společně jsme schopni rok, který bude náročný pro všechny z nás, zvládnout tak, abychom z něj měli na jeho konci radost. Netvrdíme, že to bude snadné, ale jsme přesvědčeni, že opět obstojíme,“ uzavírá za Explosii hodnocení roku 2021 a vyhlídky pro ten letošní Radomír Krejča.